Dah lama tak share apa-apa...ok kali ni nak share cupcake yg gebus dan sedap...tak rugi cuba..berbaloi-baloi...tak boleh nak ambik gambar isi dalam sebab yang ni member tempah....
Bahan-bahan
3/4 cawan butter
(170gm) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla
1 1/4 cawan susu segar
2 1/2 sk baking powder
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla
1 1/4 cawan susu segar
2 1/2 sk baking powder
Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 170C.
Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.
Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur (satu persatu) dan esen vanilla sambil terus diputar.
Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.
Panaskan oven pada suhu 170C.
Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.
Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur (satu persatu) dan esen vanilla sambil terus diputar.
Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.
Nota: Saya bakar 20-22 minit. Masa bakar adalah bergantung
kepada saiz cup dan kepanasan oven masing-masing.
0 comments:
Post a Comment