Wednesday, July 27, 2011

Doa Untuk Anak Mendengar Kata

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Sejahtera....dah lama rasanya tak update blog ni...pada awalnya berkobar-kobar dan akhirnya terbiar agak lama...

Hari ni nak kongsi doa untuk mendidik anak supaya mendengar kata dan menjadi anak yang soleh/solehah.
Memandangkan Adam semakin hari semakin nakal dan agak sukar untuk mendengar kata, disini ingin dikongsi bersama hasil penemuan ku di En google tadi.

Semoga anak-anak kita menjadi anak-anak yang soleh/solehah serta lembut hatinya.

Antara hasil penemuannya :

a) Baca Fatihah (1 kali)b) Baca Ayat Kursi (1 kali)

c) Baca Surah al-Insyirah (1 kali)

d) Baca Surah Toha 1-5 (1 kali)ayat

Kemudian hembuskan diubun-ubun anak niatkan agar anak menjadi anak yang soleh, cemerlang, lembut hati, rajin belajar rajin solat dan lain-lain.


atau

Baca Surah al-Fatihah,surah Taha ayat 1 sehingga 5,diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali.Doanya,”Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya).”Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman.Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu.
 
atau
 
Ketika memasak,sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:”Wahai orang yang beriman!Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir’Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman’berulang-ulang.


Ini lah permata hatiku yang bijak pandai belaka
 
Nia & Adam

0 comments:

Post a Comment

 

Jura Rahim Template by Ipietoon Cute Blog Design and Waterpark Gambang