Thursday, September 26, 2013

Pola Peplum

Salam Khamis....

Sorry lama tak update blog...seperti biasa saya ni jenis tak reti nak taip panjang2...tak reti nak kongsi cerita sangat....pupus idea kot....ke kering idea....hheheh...

Apa pun kat bawah ni nak share cara potong peplum


A = ukuran keliling pinggang + 2 inci / 6.28

Cth : ukuran pinggang = 32
 32 + 2 inci = 34
34 / 6.28 = 5.4
Labuh tu ikut suka hati nak labuh mana.

Wednesday, August 28, 2013

Selamat Hari Raya ...

Salam 21 Syawal...dah nak habis raya dah....dan lama juga dah tak update blog ni....macam mana raya kawan-kawan seronokkan...ok  saya ni tak pandai nak bebel panjang2...kita share pic je la yer....
Ni baju raya yang sempat siap....buat untuk anak beranak...baju melayu teluk belanga dan peplum kembang setaman, kain kembang sepayung beger....



gambar-gambar sampingan...hehehe




SELAMAT HARI RAYA DARI KAMI

MAAF ZAHIR BATIN

*** nanti kami share mcm mana nak buat baju peplum tu :p


Wednesday, July 24, 2013

GLA SHAKLEE

Salam.......



GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Info lanjut mengenai GLA boleh baca di sini.  Kebiasaannya digunakan untuk regulate kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause. Selain itu, GLA Complex ini amat bagus untuk skin texture, skin repair dan buat skin glowing.
Mari kita baca kebaikan GLA COmplex Shaklee :

· Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
· Meningkatkan kesuburan.
· Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
· Membantu dalam menangani menopause.
· Menguatkan kuku & rambut.
· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
· Membantu menangani ekzema.
· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
· Menguatkn immuniti badan.
· Mempelahankn process penuaan.
· Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
· Mengawal kencing manis
· Mengawal kolesterol.

· Bagus untuk saraf.

GLA boleh diambil oleh lelaki dan wanitaIa sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli. GLA juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerak, berkuping, bersisik.

GLA tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

sumber : superbvitamin

Thursday, June 27, 2013

Set-Set Shaklee

Salam....





Set-set hebat a.k.a set bajet shaklee bagi yang tak mampu nak beli set lengkap.

1. Vitalea + B Complex = kecergasan dan mencegah penat

2. Meal Shake + Omega Guard = kesihatan jantung dan menambah selera makan

3. Lecithin + Alfalfa = bakar lemak dan agen detox a.k.a set kurus

4. ESP + Alfalfa = untuk tambah susu dan tenaga

5. GLA + Zinc = kesuburan suami isteri untuk dapatkan anak

6. Nutriferon = kawal demam

7. Vivix = anti penuaan

8. Alfalfa + Lecithin = untuk kurus dan pecah lemak

9. B Complex + Zink = Elak kelumumur

10. ESP + Vitaamin E = Kulit cantik dan moist.

PM/Whatsapp 0163351714 untuk harga PROMOSI sekarang...apa tunggu lagi musim2 jerebu ni marilah bersama kita menjaga kesihatan keluarga.....

Kalau ada yg nak cuba set trial saya ada omega, esp, meal shake, zink, alfalfa, gla...
PM/Whatsapp 0163351714 tajuk "TRIAL"  dan bgtau apa yg anda perlukan...CONSULTATION PERCUMA diberikan.


Thursday, June 20, 2013

Tips Untuk Sihat


Salam.....





♥♥ HOT TIPS & INFO ♥♥ JUS SIHAT

✪ Carrot + Ginger + Apple ➟ Tingkatkan dan membersihkan sistem kita.

✪ Apple + Timun + saderi ➟ Mencegah kanser, mengurangkan 
kolesterol, dan menghapuskan sakit perut dan sakit kepala.

✪ Tomato + + Carrot Apple ➟ Meningkatkan komplikasi kulit dan menghapuskan nafas berbau.

✪ peria + Apple + Milk ➟ Elakkan nafas berbau dan mengurangkan haba dalaman badan.

✪ Orange + Halia + Timun ➟ Meningkatkan tekstur kulit dan kelembapan dan mengurangkan haba badan.

✪ Nanas + Apple + Tembikai ➟ Untuk menghilangkan garam yang berlebihan, menyuburkan pundi kencing dan buah pinggang.

✪ Apple + Timun + Kiwi ➟ Untuk meningkatkan warna kulit.

✪ Pear & Banana ➟ mengawal kandungan gula.

✪ Carrot + Apple + Pear + Mangga ➟ menurunkan suhu badan, melawan keracunan, menurunkan tekanan darah dan melawan pengoksidaan.

✪ Honeydew + Anggur + Tembikai + Susu ➟ Kaya dengan vitamin C + Vitamin B2 yang meningkatkan aktiviti sel dan kekuatan imuniti badan.

✪ Betik + Nanas + Susu ➟ Kaya dengan vitamin C, E, Besi. Meningkatkan warna kulit dan metabolisme.

✪ Pisang + Nanas + Susu ➟ Kaya dengan vitamin dengan berkhasiat dan mengelakkan sembelit


sumber : fb bukuresepi

Thursday, June 13, 2013

Meal Shake Shaklee

Salam Khamis.....


Promosi bulan Jun adalah meal shake. BUY 6 FREE 1 + FREE MEMBERSHIP

Meal Shake bukan hanya hidangan untuk kanak-kanak tapi untuk dewasa juga

  • Hidangan yang lazat, 
  • Berkhasiat serta mudah disediakan.
  • Sarapan segera yang berkhasiat
  • Lazat
  • Kudapan menarik pada bila-bila masa
  • Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium


Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. 

Amat digalakkan untuk anak-anak yang :
  • Sembelit
  • Picky eater (memilih makanan)
  • Asthma
  • Kurang berat badan
  • Kurang selera makan
Meal Shakes  mengandungi:
  • Nutrisi lengkap - Mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu.
  • Lactalbumin - bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protin yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hingga dewasa.
  • Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan agen antioksida.
  • Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus.

Tuesday, June 11, 2013

Cara Buat Palazo

Salam ...

Sebenarnya saya tak pandai nak karang ayat...tak reti nak tulis panjang-panjang...kita share pic je la yer....
Ok hari ni saya nak share pic saya buat palazo Nia menggunakan kain baju kurung yang dah tak pakai...koyak kena iron...

Paten

Kain yang koyak...

Hasilnya .....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tunggu dah potong tapi belum jahit..hehehe

Thursday, June 6, 2013

Cara Jarak Kehamilan

Salam....


Moga kawan-kawan semua berbahagia dan di dalam lindungan ALLAH...
Tentu ramai mummy-mummy yang berasa was-was untuk menggunakan kaedah-kaedah moden untuk menjarakkan kehamilan, sebab takut period tak teratur la..takut gemuk la (saya la tu makan pil noriday jadi gemuk) x la gemuk mana pun still dalam BMI.. :p 

Ok kat sini ada petua traditional yang boleh sama-sama kita cuba....

Ambil lengkuas dan halia sebesar ibu jari, 10 biji lada hitam dan ¼ keping ragi. Kesemua bahan ini ditumbuk halus dan dicampurkan dengan segelas air mendidih, kemudian ditapis. Campurkan sedikit garam dan air limau nipis.. Minum sebulan sekali sebelum tidur. In Shaa ALLAH akan berhasil.

SUMBER:http://pama.karangkraf.com/petua/jarakkan-kehamilan-secara-tradisional-1.166098


Tuesday, June 4, 2013

Makanan Semasa Pantang

Salam mummy-mummy, ibu-ibu, mak-mak,mama-mama

Bagi mummy-mummy yang berpantang sendiri atau mak jaga, mak mentua jaga di bawah ni saya share sikit pemakanan yang boleh di makan ketika berpantang disamping boleh menambahkan susu.

1. Banyakkan minum air/jus buah-buahan/makanan bersup.(sehari dlm 2liter++)
2. Banyakkan minum susu. Sebaiknya mengambil hidangan susu 3 hingga 4 hidangan sehari.
3. Banyakkan makanan berprotein.
4. Makan nasi panas bersama halia muda (hiris nipis2) campur dgn air asam
5. Minum air asam jawa direbus dengan gula merah bersama dengan asam keping.
6. Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Rebus hingga didih. Minum air rebusan 2-3x sehari
7. Ambil lobak putih. Cuci bersih dan kisar sehingga halus. Campurkan dengan segelas air
   suam. Minum 2x  sehari. Juga boleh dibuat sup lobak putih..

8. Makan lebih sayur2an yang dapat membanyakkan air susu ibu seperti brokoli,lobak
    putih,seleri, sawi putih, peria, ulam pegaga, ulam jantung pisang

9. Barli - air atau dibuat bubur
10. Air Soya, air horlicks, air milo
11. Madu, kurma
12. Oat

Tips merawat payudara bengkak :
1. Sapu sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Layur pada api sehingga layu.Setelah agak
    suam, tekap daun sirih tersebut pada payudara. Amalkan setiap hari.

2. Tekup dengan kelopak kubis
3. Tuam dengan tungku di sekeliling payudara
4. Bagi bayi hisap dengan kerap (semasa sedang lapar)

 Amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 atau surah hujurat dan sapu di kedua belah payudara. Sambil menyusukan, sentiasalah usap rambut bayi, cium bayi.

sumber :
http://anakbonda.blogspot.com/
http://suhaidasupalio.blogspot.com/

Tuesday, May 14, 2013

Meal Shake & Omega Guard : Set Bajet

Salam Selasa...

Anak Anda :
> Kurang selera makan
> Kurang berat badan
> Sembelit
> Asthma
> Ekzema
> Demam, Selsema
> Kurang Fokus
> Kurang Cergas

Mari bantu anak anda, dapatkan set bajet di bawah, jangan sayang duit untuk melabur bagi menjamin kesihatan anak anda.


Monday, May 13, 2013

Set Kesuburan SHAKLEE

Salam Isnin

Monday Blues....jangan...ceriakan hari anda...zaman sekarang berapa ramai kawin tak dapat anak...tunggu berapa lama baru berjaya hamil....banyakkan..untuk dapatkan rawatan di hospital pakar tinggi harganya, nak buat IVF pun mahal harganya....okeh tak yah panjang cerita meh cuba dulu set bajet untuk tingkatkan kesuburan anda....jangan berlengah lagi...cuba dulu jangan cepat mengalah....


Friday, May 10, 2013

Tips Awal Penyusuan


Menyusukan adalah satu pengalaman indah bagi seorang ibu,
Namun bagi wanita yang baru menjadi ibu kebimbangan untuk memberikan susu secukupnya kepada bayi sedikit sebanyak memberi tekanan. 
Ini kerana pada peringkat awal susu ibu tidak akan keluar jika tiada rangsangan dari bayi.
Oleh itu para ibu haruslah memulakan penyusuan sewaktu masih di dalam labour room lagi.



Tips Awal Penyusuan :
1. Pastikan ibu berada di dalam keadaan selesa
2. Relax dan tenang.
3. Positifkan minda dan niat untuk menyusukan anak.
4. Jika duduk letakkan bantal di bahagian belakang sebagai sokongan utk berada di dalam  
   keadaan selesa.

5. Letakkan bantak kecil atas lengan untuk membantu bayi berasa selesa.
    ** Menyusukan bayi juga boleh dilakukan semasa berbaring.
6. Tangan kiri memangku kepala bayi dan tangan kanan menyokong paha atau punggung
    bayi.

7. Muka bayi hendaklah mengadap dada anda supaya ia berasa selesa.
8. Sentuh puting ke pipi bayi dan mulutnya. Bayi akan berpaling dan membuka mulut kearah
   yang telah disentuh.


Jangan risau jika susu tidak keluar, ini adalah perkara biasa bagi setiap ibu, rangsangan awal dari bayi adalah amat perlu untuk proses pengeluaran susu seterusnya. Kerap puting susu dihisap oleh bayi akan mempercepatkan lagi proses pengeluaran air susu.

Jangan berputus asa jika 1-2 hari susu masih tidak keluar, berusahalah dengan cara :
1. Mengurut payudara
2. Tuam sekeliling payudara dengan tungku panas
3. Menyusukan bayi anda dengan kerap - "Supply And Demand".

GLA SHAKLEE


Thursday, May 9, 2013

VIVIX SHAKLEE

Promosi Bulan Ini...Ayuhhh apa tunggu lagi hadiah untuk ibu anda sempena "HARI IBU"
sebagai tanda kasih sayang anda kepada Ibu......




Monday, April 15, 2013

Membantu Meningkatkan Selera Anak Anda


Monday, April 8, 2013

Butterscotch Pecan Cheesecake



Bahannya
150g biskut marie coklat
50g mentega

Filling
500g cream cheese
165g gula castor 
1 sudu kecil vanila extract (saya guna esen vanila)
2 biji telur (gred B)
1 sudu besar tepung gandum
60g pecan (disangai garing dan cincang halus) 

Butterscotch Topping
75g gula perang
40g mentega
1 sudu besar whipping cream

Cara membuatnya
1. Kisar halus biskut, gaulkan mentega hingga adunan boleh dikepal dan tekan sebagai asas dalam loyang jenis springform tin saiz 20cm. Tekan padat dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
2. Untuk membuat filling: putar cream cheese + gula + vanila esen hingga gula hancur dan adunan halus. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian gaulkan tepung dan pecan menggunakan spatula sahaja
3. Keluarkan loyang berisi biskut dari peti sejuk dan tuangkan adunan cheese.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 140-160C selama 45 minit
5. Bila kek sudah masak, biarkan kek dalam oven dengan penutup oven terbuka
6. Apabila kek sudah sejuk, buat buterscotch topping - panaskan dengan api kecil semua bahan dalam periuk kecil sehingga sebati dan gula larut.
7. Tuang dan ratakan topping ke atas kek
8. Sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam sebelum dihidang


sumber : Kongsi Resepi

Wednesday, April 3, 2013






Daripada Ibn Umar ra Nabi bersabda

فعن ابن عمر رضي الله عنهما أن النبي - صلى الله عليه وسلم - قال : ( الحمى من فيح جهنم فأبردوها بالماء ) رواه البخاري 

demam datang dari luapan api neraka maka sejukkanlah ia dengan air. Hadis riwayat Bukhari. Lalu  sirami kepala si kecil dengan air sambil dibacakan surah al-Fatihah, 5 ayat pertama surah al-Baqarah, ayat kursi, 3 ayat terakhir surah al-Baqarah, ayat 21-24 surah al-Hasyr, surah al-mukminun 115 dan 3 Qul. seterusnya dimandikan dengan air tersebut. alhamdulillah selepas beberapa ketika si kecil berhenti menangis, badan kembali sejuk. Alhamdulillah atas petunjuk Nabawi dan barakah ayat-ayat Allah yang menjadi penawar.


Hikmah Demam 

a. Di dalam kitab al-Sunan daripada Abu Hurairah r.a. bahawa dia berkata: “Suatu ketika ada orang membicarakan mengenai demam dekat Rasulullah s.a.w., tiba-tiba seorang lelaki mencela penyakit tersebut. Rasulullah s.a.w. bersabda (yang bermaksud): ‘Jangan mencela demam sebab demam dapat menghapuskan dosa sebagaimana api melenyapkan karat daripada besi.’” (Riwayat Ibn Majah)

Demam sehari boleh menghapuskan dosa setahun. Demam itu meresap ke dalam setiap anggota tubuh dan sendi-sendinya. Manakala jumlah sendi-sendi tubuh adalah sebanyak 360. Justeru, demam itu dapat menghapuskan dosa sejumlah sendi-sendi tersebut dalam sehari.

والله أعلم بالصواب


sumber : Ustaz Dr Khairudin at-Takiri

Friday, March 29, 2013

PERANGKAP NYAMUK

Salam Jumaat,

Memandangkan sekarang banyak nyamuk meh saya kita sama-sama buat perangkap nyamuk....



HEALTH - LEARN TO MAKE A SIMPLE TRAP MOSQUITOES AND AGAINST DENGUE mosquitoes.

Items needed:

What we need is basically:
200 ml water
50 grams of brown sugar,
1 gram of yeast (yeast bread, found in any supermarket) and a 2-liter plastic bottle.


How to:
One. Cut the plastic bottle (PET type) in half. Storing the neck portion:
2nd. Mix brown sugar with hot water. Let cool. When cold, pour in the bottom half of the bottle.
3rd. Add the yeast. No need to mix. It creates carbon dioxide.
4th. Place the funnel part, upside down, into the other half of the bottle.
5th. Wrap the bottle with something black, minus the top, and put in some corner of your house.

In two weeks you will see the amount of mosquitoes and mosquitoes who died inside the bottle.

In addition to cleaning their homes, breeding sites of mosquitoes and mosquitoes, we can use this method very useful in: Schools, Nurseries, Hospitals, homes, ranches, farms, ranches, nurseries. etc. Do not forget Dengue in the coming months: this mosquito can kill a person! from salve o planeta (spanish)

sumber : ISLAM

Monday, March 25, 2013

Amalan Doa Untuk Memusnahkan Sel-Sel Kanser


DOA-DOA UNTUK MEMUSNAHKAN SEL-SEL KANSER.



Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :

1. Istighfar 10x.
2. Salawat Nabi 10x.
3. Al-Fatihah 1x.

Sediakan sebotol secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air. Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.

1. Surah Al Maidah (Ayat 82-91).
2. Surah Al Araf (Ayat 70-81).
3. Surah Ar Ra'd (Ayat 16-28).
4. Surah Al Anbiyaa' (Ayat 38-50).
5. Surah Asy Syu'ara (Ayat 185-227).
6. Surah Az Zummar (Ayat 42-52).
7. Surah Ghafir (Ayat 67-77).
8. Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).

Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser. Semoga dengan menolong mereka yang sakit, akan juga mendapat pahala dari bacaannya serta pahala kerana menolong sesama hamba yang benar-benar memerlukan pertolongan dan penyembuhan dari-Nya.


sumber : fb Persatuan Ibu-Ibu Mengandung Yang Hebat

Thursday, February 21, 2013

As Salam

UNTUK DIJUAL


Condition : Very Good ( 2 kali guna jer )
Sebab Jual : Tak sempat nak ber'quilling' (hangat2 tik ayam)

Harga : RM33 include postage

Untuk pembelian/pertanyaan : whatsapp - 016-3351714
                                                       emel : jura.rahim@gmail.com

 

Jura Rahim Template by Ipietoon Cute Blog Design and Waterpark Gambang